Blauw-Wit terug wissel virtuoos

Het Korfbal Leagueseizoen gaat voor AKC Blauw-Wit van start tegen LDODK/AH Gorredijk.

Alle zitplaatsen zijn keurig bezet door publiek, de Blauw-Withal is niet overvol, de zaal vult zich evenmin met veel spanning. De zin in een potje zaalkorfbal is er echter ruimschoots, zowel bij de spelers als bij de toeschouwers. LDODK is vandaag zeker niet de underdog. De gedegen handhaver in de league staat vanavond tegen een gehavend Blauw-Wit. Een aantal vaste basisspelers staat geblesseerd langs de kant en topschutter Gerald van Dijk is niet topfit. LDODK start met de gebroeders Zwart in de basis en heeft Femke Faber weer binnen boord na een blessure.

Het eerste aanvalsvak van Blauw-Wit weet de schotklok effectief te bespelen en binnen een minuut valt de 1-0. LDODK volgt snel met haar score, zoals ze dat blijft doen tot 3-3. Hierna is het de beurt aan LDODK om de leiding te nemen. Het is weer gelijk als 7 minuten van de speeltijd achter de rug zijn. Die laatste gelijkmaker komt van Jori van der Peet, debutante in de league en in Blauw-Wit 1.

Veel kansen zien zich verkeken door van de korf ketsende ballen. Hierbij opgeteld de onzekere rebounds van beide kanten. Een aantal duels wordt niet in het voordeel van Blauw-Wit beslist en leidt tot oproer aan de supporterszijde van Blauw-Wit. LDODK benut de Amsterdamse terugval en komt op 2 punten voorsprong.

Gerald van Dijk zorgt voor de aansluiting. Andre Zwart (Zwart en Van Dijk zijn het overgrote deel van de match elkaars persoonlijke opponenten) antwoordt Van Dijk op gepaste wijze. LDODK leidt wederom.

Met nog 5:30 minuten op de klok te spelen is de eerste terug wissel door Blauw-Wit toegepast. Cocu vecht voor wat zij waard is, maar ziet goede acties maar niet omgezet in klinkend resultaat. Het scorebord is weer in evenwicht en de wedstrijd begint telkens opnieuw zo lijkt het, alleen ogen de ploegen wat vermoeid. Wederom wordt een aantal beslissingen van de arbiter door het Blauw-Wit publiek niet in dank afgenomen.

Er is rust bij een stand van 8-10.

Met een blok na rust van Mark van der Laan toont Blauw-Wit zich vastberaden om het tij te keren. De aanval van Blauw-Wit antwoordt pas in 3e instantie. Een stip van LDODK weerhoudt Blauw-Wit om langszij te komen. Andermaal repareert Gerald van Dijk het ontstane gat met 2 treffers. Fijn damessamenspel zorgt voor 12-11 en brengt Blauw-Wit hiermee op voorsprong in deze tweede helft. Wederom een Zwart-telg brengt de ploegen op gelijke hoogte.

Ook LDODK zet een terug wissel in. Daar waar Blauw-Wit zich tot de mannen beperkt zet LDODK in op haar troef: Femke Faber moet scoren. De scores blijven maar gelijk opgaan. In deze fase van de wedstrijd pakt LDODK steeds eerder dat puntje vóór, waarna de andere partij gelijkmaakt.

De dames van Blauw-Wit forceren een voorsprong van 2 punten. Bij 18-17 gebeuren er spannende dingen. Een doelpunt van LDODK valt buiten de schotklok en een goal van Blauw-Wit wordt afgekeurd. Na de gelijkmaker is het Blauw-Wit in de slotfase die steeds 1 punt voor komt, waarna LDODK gelijk maakt. Bij 20-20 een time out voor LDODK.

De Blauw-Withal schudt op haar grondvesten als na Frank Mosterd, Kim Cocu de 2 punten voorsprong realiseert. De dames van LDODK reageren adequaat. Het is weer gelijk (22-22). In de slotfase maakt Gerald van Dijk zijn zoveelste goal en blijft na een onfortuinlijke beweging op de grond liggen. Hij maakt plaats voor de vijfde terug wissel. Met nog een paar minuten weet Blauw-Wit nog één slotakkoord te spelen en beslist de wedstrijd met 24-22 als eindstand.

Reactie van Jan Sjoerd Pool (coach LDODK): “Ik ben flink pissig. Eén vak heeft geen enkele vrije bal gekregen, de hele wedstrijd niet. Intimiderend gedrag van Gerald van Dijk heeft gemaakt dat we meer dan eens uit ons spel werden gehaald. Dat de arbiter niet heeft ingegrepen is een raadsel.

Op de vraag wat de coach van LDODK van de terug wissel mogelijkheid vindt zegt Pool: “We wilden Femke in de aanval van dát moment hebben om te scoren. Dit pakte echter niet helemaal goed uit. We hadden hier minimaal met een punt weg moeten gaan.”

Jori van der Peet speelde een droomdebuut. Ze scoorde op belangrijke momenten en kijkt nu al uit naar woensdagavond, de wedstrijd tegen PKC. “Ik heb heel veel moeten leren en hard moeten werken. Ik was op tijd klaar. Ik wil blijven leren en groeien om een volwaardige league-speelster te zijn. Het is goed te zien dat we met zijn allen door hard te werken aan het langste eind trekken”.

Coach Barry Schep tot slot :

“65 x schieten, 8 x raak in de 1e helft, is natuurlijk niet goed. De 2e helft kwam meer richting het gewenst percentage. We hebben gevochten vanaf het begin. Beide ploegen kenden mindere periodes en kunnen beter. Bij ons zijn er nóg meer pijntjes en blessures bijgekomen. Het is nu zaak om 3 dagen rustig aan te doen zodat we er woensdag weer staan”.