Blauw-Wit wil samen met Topsport Amsterdam oude successen doen herleven

Als enige Amsterdamse vertegenwoordiger in de Korfbal League is AKC Blauw-Wit hét korfbaluithangbord in de hoofdstad. In samenwerking met Topsport Amsterdam wil de vereniging oude successen doen herleven – met behulp van het Amsterdams Talent-programma.

Met een rijke historie is Blauw-Wit een grote naam in de Korfbal League en de lijst van Amsterdams Talent-verenigingen. Na de oprichting in 1916 werden er veel successen geboekt, met onder meer driemaal de landstitel in de zaal. De laatste triomf dateert echter alweer uit 1980.

En daar moet verandering in komen, vindt ook trainer Mark van der Laan. “Na jarenlang in de top vier van Nederland te hebben meegedraaid, zijn er twee jaar geleden een aantal ervaren spelers gestopt vanwege het zogeheten korfbalpensioen. Wij zijn toen een nieuwe fase ingegaan om met een verjongde groep naar de top terug te keren. Samen met Topsport Amsterdam zijn wij het proces gestart door onder andere vernieuwde krachttrainingen specifiek geënt op korfbal te introduceren en door de middelen benodigd om topsport te bedrijven, te verbeteren”.

Het Amsterdams Talent-programma van Topsport Amsterdam moet de roemrijke Blauw-Witters daarbij gaan helpen. “Zo hebben we de spelers dus al geïntroduceerd bij Harmen, onze strength en conditioning trainer”, spreekt Annieck Timmerman, accountmanager van het talentenprogramma. “Uit de eerste ontmoeting bleek al dat de oefeningen die de spelers voorheen deden niet aansloten bij het sportspecifieke, hetgeen ze juist nodig hebben. Wij hebben ze inzicht kunnen geven in wat ze nodig hebben om beter en fitter te worden.” Ook het voorkomen van blessures is daar een groot onderdeel van. “We denken dat deze behoefte bij nog veel meer clubs aan de orde is.”

Huisvesting
Het programma reikt de korfballers niet alleen op sportief en fysiek vlak een hand toe, ook het bieden van een goede thuissituatie is een grote pijler binnen het kader van Amsterdams Talent. “We helpen spelers van Blauw-Wit die hier sporten, studeren en werken maar hier niet vandaan komen ook met huisvesting”, zegt Timmerman. “Naast de ondersteuning voor de TeamNL-programma’s willen we met dit programma ook de Amsterdamse topsportverenigingen de faciliteiten en expertise bieden die wij in huis hebben en die clubs als Blauw-Wit verdienen.”

“We willen een echte topsportomgeving creëren voor ambitieuze korfballers”

– Mark van der Laan

De ambitie van Blauw-Wit is om binnen twee jaar weer mee te draaien in de top van Nederland. “Mede door het programma van Topsport Amsterdam en de goede randvoorwaarden die Blauw-Wit onze spelers kan bieden, willen wij naast het opleiden van onze eigen jeugd ook de aanwas van buiten de regio vergroten”, zegt Van der Laan. “Door een echte topsportomgeving te creëren voor ambitieuze korfballers hopen wij onze selectie te kunnen versterken met talentvolle spelers de komende jaren.”

“Wij kunnen Blauw-Wit op nog meer gebieden ondersteunen dan we nu al doen om daadwerkelijk die stap te zetten en de ambities waar te maken”, reageert Timmerman. “Bijvoorbeeld op het gebied van voeding en mentale begeleiding. We hebben al een voedingsworkshop met onze specialiste Anne-Marijke achter de rug en de reacties hierop waren goed. Hopelijk kunnen we dit in de toekomst doorzetten en uiteindelijk belonen met sportieve successen.”

Het doel om sportief succes te behalen gaat zaterdag alweer verder wanneer Blauw-Wit het in de play-offs opneemt tegen TOP. Het eerste duel met de Sassenheimers ging verloren en dus is er zaterdag een overwinning nodig in Amsterdam. De wedstrijd staat om 19:00 uur op de rol.