Blauw-Wit wint streekderby

Met een voor de toeschouwers aantrekkelijke wedstrijd tegen streekgenoot Koog Zaandijk sleepte Blauw-Wit vandaag hun derde overwinning binnen. De winst van de Amsterdammers was een collectieve prestatie, waarbij een glansrol was weggelegd voor de kersverse international Sophie Hansen, die uitmuntend speelde en goed was voor maar liefst 8 doelpunten. De terugkeer van Marjolein Kroon, die niet de hele wedstrijd speelde maar wel meteen weer een flink aantal doelpunten scoorde en de fenomenale vorm vorm van Tim Bakker konden niet voorkomen dat de punten van deze laatste wedstrijd van 2014 in Amsterdam bleven.

Na een gemiste strafworp aan de kant van Blauw-Wit opende Kroon de score met een kort schot. De teams bleven om en om scoren, totdat Sophie Hansen Blauw-Wit op een voorsprong van twee punten zette met haar eerste twee afstandschoten. De stand werd direct geëgaliseerd door een mooie onderhandse treffer van Erik de Vries en een schot van Tim Bakker. Alhoewel Blauw-Wit de voorsprong van 2 punten nog een aantal malen herpakte gedurende de eerste helft, slaagden zij er niet in een groter gat te slaan. Een schot van opnieuw Tim Bakker bepaalde de ruststand op een 15-16 voorsprong voor Koog Zaandijk.

Een prachtige one-hander van uitblinker Hansen maakte de stand na rust weer gelijk, en het eerste velddoelpunt van Gerald van Dijk, die in eerdere wedstrijden verantwoordelijk was voor een groot deel van de Amsterdamse doelpunten productie, bracht Blauw-Wit weer op een voorsprong die ze niet meer weg zouden geven, maar ook zeker niet makkelijk behielden. Met nog 7 minuten op de klok zette Leanne Aurik, die dit jaar voor het eerst vast in de hoofdmacht acteert, Blauw-Wit op een voorsprong van 3 punten (29-26) en direct daarna gaf een mooie redding van Frank Mostard de gelegenheid aan Marc Broere om dit verschil te vergroten naar 4 punten verschil.

Met nog slechts luttele minuten op de klok reek de overwinning voor Blauw-Wit redelijk veilig, maar via doelpunten van Erik de Vries knokte Koog Zaandijk zich terug naar 31-30. Een omdraaibal van Manon Wiegerink met nog minder dan een halve minuut op de klok besliste de wedstrijd definitief in het voordeel van Blauw-Wit. Haar doelpunt werd direct gepareerd door een afstandschot van Bakker, maar in de 4 seconden die nog resteerden kwam Blauw-Wit niet meer in de problemen.

Na het eindsignaal was opluchting af te lezen van de Blauw-Wit gezichten. Na 3 verloren wedstrijden brengt deze overwinning ze op gelijke hoogte met Koog Zaandijk op vier punten achterstand op de nummer 1. Volop mogelijkheden voor het volgende jaar voor beide ploegen dus. Alhoewel het Koog Zaandijk publiek wellicht eerst de teleurstelling moet overkomen, zullen alle supporters na het zien van deze spectaculaire wedstrijd met een goed gevoel de kerstdagen in gaan.

(Auteur: Dieuwke Hupkes)