Einde van een tijdperk: alltime topscorer Marc Broere zwaait af (Korfbal.nl)

21-03-2019

Het was een moment waarvan hij wist dat het ooit zou komen, maar Marc Broere stelde het wel heel lang uit. Daar waar vrijwel alle topkorfballers kort na hun dertigste afscheid nemen, denderde de veteraan van Blauw-Wit nog gestaag door. Afgelopen zondag was het dan toch zover. Op 39-jarige leeftijd neemt Marc Broere afscheid van de Cashback World Korfbal League, als alltime topscorer. Met veel plezier blikt hij terug op een prachtige carrière en passend afscheid.

“Nu is het echt klaar bij Blauw-Wit,” verzucht Broere. “Althans, ook niet helemaal natuurlijk, want we spelen nog een wedstrijd, het tweede gaat nog voor de play-offs en tijdens de tweede helft veld moet er ook nog het één en ander gebeuren.” In de Korfbal League is Blauw-Wit tussen de wal en het schip beland. Strijden voor play-offs bleek geen haalbare opgave en van degradatie was ook nooit sprake. Uiteindelijk is men aangemeerd in veilige haven, maar dat kan op het veld nog niet gezegd worden. De blauw-witte zeilen hebben – net als die van Tempo en AW.DTV – voornamelijk tegenwind te verduren gehad. De drie vlaggenschepen hebben tijdens de eerste helft van het veldseizoen allemaal slechts twee punten binnen gesleept. “Het zou treurig zijn als ik in mijn laatste seizoen degradeer, dus dat gaan we op het veld wel proberen te voorkomen”.

Afscheid
De wedstrijd zelf was zondag allesbehalve bijzonder. Blauw-Wit ging in een kwalitatief niet bepaald hoogstaande wedstrijd met 16-23 onderuit tegen LDODK/Rinsma Modeplein. Dat stond echter in contrast met het afscheid dat Broere vervolgens kreeg van zijn club. “Blauw-Wit had het geweldig georganiseerd. Ik heb er ontzettend van genoten, wat zeg ik, ik geniet er nog steeds van. Ik mocht oplopen met mijn dochter, er was veel confetti en 100 supporters droegen een shirt met mijn foto en achterop de tekst ‘More than just a number”, verwijzend naar het rugnummer 14, dat de Amsterdamse aanvaller niet toevallig draagt: “Het mooiste nummer dat er bestaat!” lacht Broere.

“Na de wedstrijd werden er beelden getoond van selectiegenoten en oud-spelers die mooie woorden voor me over hadden en in de kantine had de harde kern van Blauw-Wit, zoals ik ze altijd maar noem, een leuk optreden voorbereid. Als kers op de taart werd in de kantine aan de muur een shirt van mij, met mijn handtekening erop, onthuld.”

Laatbloeier
Marc Broere, van oorsprong AW.DTV’er, kan terugblikken op een lange, mooie korfbalcarrière die verder terug reikt dan de historie van de Korfbal League. “Ik zat tot mijn 21e bij AW.DTV. Daar ben ik vervroegd over gegaan naar het eerste. Hoofdklasse was toen nog het hoogste niveau en ik speelde bij AW.DTV Overgangsklasse. Daar degradeerden we uit, waarop sommigen stopten. Ik vond het toen tijd om aan mezelf te denken en een stapje hoger te doen.”

Die stap omhoog liet aanvankelijk nog wel even op zich wachten. Bij Blauw-Wit kwam Broere eerst in het derde terecht, waarna hij via enkele jaren in het tweede pas in het eerste terecht kwam. “Ik ben best een laatbloeier geweest. Pas toen ik 26 of 27 was brak ik echt door. Vervolgens heb ik wel heel veel mooie dingen meegemaakt. Het strijden voor en spelen in de play-offs met Blauw-Wit is een hele mooie beleving en in de Ziggo Dome staan twee jaar geleden was natuurlijk helemaal fantastisch. Wat minder genoemd wordt, maar minstens zo goed is bijgebleven, is de beslissingswedstrijd om promotie en degradatie tegen KVS/Maritiem in 2009. We wonnen met één verschil en als we die wedstrijd hadden verloren, durf ik niet te zeggen wat er met Blauw-Wit was gebeurd. Het was denk ik één van de belangrijkste wedstrijden uit de geschiedenis van de club.”

Geen oude vent
Maar nu is het toch tijd om de handdoek in de ring te gooien. Op zijn 39e zwaait Broere af als speler van Blauw-Wit. Waarom dan toch niet nog even door tot en met zijn 40e? “Vanaf je 35e wordt regelmatig gevraagd hoe lang je nog door gaat. Je bent toch een oude vent binnen de sport en de laatste twee jaar twijfelde ik ook wel. Het halen van de play-offs en de Ziggo Dome gaf me echter toch genoeg drive om door te gaan. Als we niet om de prijzen hadden meegestreden was ik er wel eerder mee gestopt. Nu is dat moment daar en is het mooi geweest. Ik heb me in al die jaren trouwens geen oude vent gevoeld, ondanks dat je tussen de 18-jarigen traint. Dat verschil voel je niet, als je fit bent. Dat is ook het mooie van sport; leeftijd maakt niet uit. Omgaan met die jonge gasten houdt je ook jong, denk ik.”

En nu?
Hoe Broere de avonden en zaterdagen die hij binnenkort ineens vrij heeft gaat invullen weet hij nog niet. “Dat zie ik nog wel. Ik blijf wel kijken bij de thuiswedstrijden van Blauw-Wit, maar daar houd ik het voorlopig bij. Ik houd in ieder geval een jaar ‘vakantie’ van korfbal. Wat er daarna op mijn pad komt zien we dan wel weer. Aan mijn lichaamsbeweging kom ik in de tussentijd in de sportschool wel. Wellicht zoek ik er nog wat anders bij.”

Wie wordt de nieuwe topscorer?
Met nog één wedstrijd om het totaal op te krikken heeft Broere het record van het meeste aantal doelpunten in de Korfbal League in handen met 1461. Records zijn er echter om verbroken te worden, weet ook Broere. Wie kan hem nog van de troon stoten? Lachend antwoordt hij: “Het is eigenlijk wel duidelijk dat je op dit moment drie kanshebbers hebt: Mick Snel, Laurens Leeuwenhoek en Richard Kunst. Als ik een keuze moet maken ga ik voor Mick. Hij is oud AW.DTV’er en een goede maat van me. Ik gun het hem en verwacht ook dat hij het als eerste gaat worden. Hij heeft een lichte voorsprong.”

Mick Snel maakte tot op heden 1151 goals. Hij kan nog even mee, maar laat korfballend Nederland – voordat zij zich op die statistiek gaat richten – eerst nog even genieten van de laatste momenten van Marc Broere op het hoogste niveau!

Datum: 21 maart 2019 – 12:00 uur Door: Redactie Korfbal.

https://www.korfbal.nl/korfballeague/nieuws/einde-van-een-tijdperk-alltime-topscorer-marc-broere-zwaait-af