Manon Wiegerink laat Nieuw-Zeelanders genieten van korfbal

Bron: Redactie Korfbal.nl

Manon

Manon Wiegerink stopte vorig jaar met korfballen bij Blauw-Wit. Dat bood haar de gelegenheid om op reis te gaan naar Nieuw-Zeeland. In dat land helpt ze mee met korfbal introduceren en ontwikkelen. Op veel scholen wordt de sport inmiddels met enthousiasme gespeeld. Er is nu zelfs een competitie opgezet met zes teams.

Wiegerink is nu drie maanden in Nieuw-Zeeland en geniet van haar tijd. “Ik ben op drie plekken geweest. De eerste maand ben ik in Christchurch geweest om het huidige korfbal te ondersteunen en training te geven op dinsdag en vrijdag. Daarnaast is er op zondag een competitie opgezet met zes teams. Dat is al een heel mooie stap. Maar volgend jaar willen we naar twaalf teams gaan.”

Nieuw-Zeeland onder 17 en 19
“Zelf train ik ook mee met een team en speel ik wedstrijden. Ik merk dat ik tactisch nog erg ver voor loop, maar toch is het soms best lastig spelen. Omdat ze de sport nog niet heel goed kennen, doen ze heel onverwachte dingen, die speelsters in Nederland nooit zouden doen.”

“Tijdens de tweede maand ben ik naar Timaru gegaan voor een eigen project. Op drie scholen heb ik in groep zeven en acht gymlessen gegeven, waarna ze in week vier een korfbaltoernooi hebben gespeeld.”

Deze maand is Wiegerink in het zuiden van Nieuw-Zeeland, in Dunedin. “Daar herhaal ik het project van Timaru en ben ik ook op drie scholen. Na dit project ga ik terug naar Christchurch om een zomerprogramma te draaien (in onze winter is het zomer in Nieuw-Zeeland, red.) met de selecties van onder 17 en onder 19, die dus al bestaan in Nieuw-Zeeland. We hebben straks ook een team onder 15 en een onder 13. Ik durf nog niet te zeggen wat het niveau van onder 19 op dit moment is. Op het vorige WK wonnen ze zo’n drie keer. Maar ik denk dat ze nu al een stuk verder zijn en kunnen verrassen.”

Genieten
In totaal heeft de oud-korfbalster van Blauw-Wit maar liefst 800 kinderen kennis laten maken met korfbal. “Ze genieten elke les weer, net als de leraren. Die het graag vaker willen spelen. In Nieuw-Zeeland is het basisniveau van gooien en vangen ook vrij hoog omdat veel van hen basketbal en netbal hebben gespeeld.”

Naast het ontwikkelen van korfbal heeft de oud-speelster van Blauw-Wit de tijd van haar leven. “Het mooiste vind ik denk de afwisseling tussen met korfbal bezig zijn en erop uitgaan. Als ik vrije tijd heb, kan ik gewoon in de auto stappen en mooie dingen doen. Van skiën tot verschillende outdoor activiteiten of lekker naar het strand: het kan hier allemaal.”

“Verder is de cultuur niet heel veel gek anders dan in Nederland. Er zijn veel Westerse invloeden en de mensen zijn aardig. Ik trek inmiddels ook op met de lokale mensen en dat is erg leuk om mee te maken. Je leert dan ook een andere cultuur kennen. Ik ben bijvoorbeeld met een aantal leraren van een school waar ik lessen geef, naar een traditionele dansopvoering van een school geweest. Dan komen de beroemde haka’s en dansvormen van de Fiji-eilanden voorbij.”

Wiegerink weet nog niet hoe lang haar reis nog gaat duren. “Het is de bedoeling om tussen januari en maart weer naar Nederland te gaan. Maar ik weet niet zo goed wat de toekomst brengt. Misschien ga ik daarna wel weer terug naar Nieuw-Zeeland. Ik mis het korfbal in Nederland nog niet echt, maar misschien gaat dat veranderen als de Korfbal League weer begint. Maar voorlopig is het gewoon veel te leuk hier.”