Mostard: ‘Tien minuten droogte was een breekpunt’

Frank

Het was een bittere pil voor Blauw-Wit, de ploeg slaagde er – net als in 2015 en 2016 – niet in om TOP/SolarCompleet te verslaan in de play-offs. De Sassemse ploeg was met 17-19 te sterk voor de Amsterdammers. Frank Mostard zag dat er wel mogelijkheden lagen, maar hij weet ook dat zijn team de kansen niet heeft gepakt. “Er had zoveel meer ingezeten”, baalt hij na.

“Het voelde gewoon heel goed vanaf het begin. Verdedigend hebben we het prima gedaan, je houdt ze op een laag doelpuntenaantal”, kijkt Mostard nog positief terug. Mede door de omgedraaide vakken kreeg Blauw-Wit meer grip op TOP. Zo stond Mostard zelf tegenover Paul Anholts geposteerd, terwijl hij vorige week te maken kreeg met Daniel Harmzen. “Ik denk dat deze vakkencombinatie voor ons net wat beter uitpakte. Maar dat had niks te maken met ons verdedigend plan.”

De druk naar buiten werd namelijk flink opgeschroefd, maar daardoor werd Blauw-Wit ook kwetsbaar. “We kregen veel te veel doorloopballen en stippen tegen. Alleen Celeste (Split, red.) schoot goed in de eerste helft, van de rest eigenlijk niemand. Dan mag je die fouten niet maken.” Desondanks kregen ze ‘maar’ dertien doelpunten tegen in de eerste helft en stond het met drie doelpunten verschil achter in de rust. “Dat was geen ramp. Daar kan je gewoon overheen komen, dat hebben we vaker gedaan. Aanvallend ging het alleen mis, daar lag ons grootste probleem en hebben we de wedstrijd op verloren.”

Blauw-Wit was namelijk niet de enige die prima verdedigde, TOP deed dat misschien nog wel in de overtreffende trap. Want nadat de 16-16 binnenviel, stonden de hoofdstedelingen zo’n dertien minuten droog. “Als je in dit soort wedstrijden tien minuten niet scoort, dan wordt het lastig. Zeker in de eindfase, dan is het een breekpunt.”

Hoe gek het ook klinkt, Mostard kon juist in deze fase excelleren. Keer op keer was hij Paul Anholts de baas onder de korf en zorgde er persoonlijk voor dat de wedstrijd spannend bleef. “Ik kan wel genieten van hoe ik mijn wedstrijd hier heb gespeeld.” Dat was te zien ook. Hij zweepte het publiek op, hij zat helemaal in de wedstrijd. Dit zijn bovendien de wedstrijden die het beste in hem naar boven halen. “Maar het gaat erom hoe mijn team speelt. Ik had maar één doel en dat is kampioen van Nederland worden. Dat gaat nu niet meer lukken”, treurt de 25-jarige Amsterdammer.

Overall gezien is TOP een maatje te groot, al denkt Mostard dat zij net zo goed hadden kunnen winnen. “Op een paar spelers zijn ze misschien individueel net wat beter. En als collectief hebben ze het ook goed gedaan, ze staan er altijd in belangrijke wedstrijden. Wij hadden ook echt van hen kunnen winnen, het lag dicht bij elkaar.”

Bron: Korfbal.nl
Fotograaf: Rene van Dam, Korfbalfoto.nl