Otto Fabius is helemaal terug op het hoogste niveau

01-12-2018

Otto

 

Terug van weggeweest en genoten van een welverdiende sabbatical. Otto Fabius gunde zichzelf een periode van oriëntatie en hing de korfbalschoenen tijdelijk aan de wilgen, om dit najaar weer terug te keren in het eerste van Blauw-Wit. Zondag was hij meteen doorslaggevend: in de gewonnen wedstrijd tegen Fortuna/Delta Logistiek heerste hij in de rebound en had hij maar acht pogingen nodig voor zeven treffers.

In een periode waarin hij belangrijke keuzes moest maken aangaande zijn leven naast korfbal, zoals zijn werk, koos Otto Fabius om Blauw-Wit vorig seizoen op het tweede plan te zetten. Hij werkte nog wat speelminuten af in het vierde, maar zag vooral kans om een andere hobby – namelijk tennis – op te pakken en zijn baan als kunstmatige intelligentie-expert in Rotterdam kleur te geven. Verder reisde hij in oktober met zijn vriendin een maand lang door Nieuw-Zeeland.

Engeland
De 30-jarige inwoner van Amsterdam heeft veel talent en dat werd al op zeventienjarige leeftijd bij hem gezien door de coaches van het Engelse nationale team. Fabius – wiens moeder Engels is – was op dat moment niet in beeld bij de Nederlandse topselecties en dus koos hij voor een carrière als international bij Engeland. “Het leek me een mooi avontuur. Korfbal wordt in Engeland heel anders beleefd dan hier in Nederland. Sowieso wordt het door slechts een paar duizend mensen gespeeld, maar eigenlijk ook voornamelijk op universiteiten. Je moet het zo zien: veel mensen beginnen pas op latere leeftijd met korfballen, als ze tijdens een sportdag op de universiteit worden geënthousiasmeerd. Tegenwoordig zie je echter ook een groeiende trend in clubverband. De jeugdteams met spelers onder de veertien jaar zitten vol met talent, dat is leuk om te zien.”

Terug naar Blauw-Wit
De lange rebounder weet echter zelf ook wel dat hij, om zich te kunnen meten met de grote jongens, moet korfballen op het hoogste niveau in Nederland. Dus koos hij er deze zomer voor om toch het tenue van Blauw-Wit weer structureel om zijn schouders te hijsen. Inmiddels heeft coach Barry Schep hem weer ingelijfd bij het eerste en daar moet hij zijn ploeggenoten helpen om de doelstelling die Blauw-Wit al jaren aanhoudt – namelijk de play-offs halen – te verwezenlijken.

Zondag was Fabius weer als vanouds aan het buffelen. Fortuna, dat vorig jaar de finale van de Korfbal League nog haalde, is dit jaar alleen maar sterker geworden en daarom werden de Amsterdammers vooraf als underdog gezien. “Doelpunten zijn vaak duur tegen Fortuna, maar we leefden met opmerkelijk veel vertrouwen naar de wedstrijd toe en dat zag je terug. Je moet mentaal sterk zijn, want zij spelen soms lange aanvallen waarin je gemakkelijk je concentratie verliest, maar dat hebben we uitstekend gedaan. We hielpen onszelf ook in het zadel door de voorsprong – die we al in het begin van de wedstrijd pakten – te behouden.”

Fabius zelf was nadrukkelijk aanwezig met zijn vele rebounds en misschien nog wel opmerkelijker was zijn grandioze scoringspercentage. Hij scoorde maar liefst zeven keer en had daar slechts acht kansen voor nodig. Twee keer was het raak van afstand en met de vrije worp toonde hij zich een ware killer door vijf op vijf te schieten. Zelf doet hij er nuchter over: “Ik heb het team zoveel mogelijk geprobeerd te steunen en ik denk dat dat aardig gelukt is. PKC/SWKGroep scoorde er maar veertien tegen Fortuna, wij tien meer. Ik vind 24 goals geen wereldprestatie, maar tegen Fortuna is het zeker niet slecht.”

Oppassen
Blauw-Wit was gedurende de afgelopen jaren een geduchte tegenstander van de topploegen. PKC sneuvelde in een memorabel drieluik in 2017, waardoor men in Papendrecht de Ziggo Dome-finale misliep. Dit jaar kan het echter wel eens anders lopen. Blauw-Wit lijkt wat aan kwaliteit ingeboet te hebben en vriend en vijand twijfelen of een vierde plaats halen wel zo realistisch is. Fabius heeft deze geluiden ook gehoord. “Ik begrijp ze eigenlijk wel. De top is breder dan voorgaande jaren. Fortuna is sterker geworden en als wij niet oppassen kunnen wij ook zomaar eens op een roemloze zesde of zelfs zevende plek belanden. Echter kunnen wij het de toppers altijd moeilijk maken – vraag maar aan Fortuna – en de middenmoot kunnen we ook verslaan, dus wat mij betreft wordt het spannend, maar zeker niet onmogelijk.”

Zaterdag kan Blauw-Wit laten zien of ze die middenmoters daadwerkelijk kunnen hebben. DOS’46 ontvangt Fabius en consorten in eigen huis en de Nijeveners hebben laten zien TOP/SolarCompleet en PKC het vuur aan de schenen te kunnen leggen. LDODK/Rinsma Modeplein moest zelfs haar meerdere erkennen in de ploeg van Pascal Zegwaard. “Ik verwacht een moeilijke wedstrijd. DOS’46 barst van de energie, maar wij hebben het lekkere gevoel van dit weekend nog vers in het geheugen, uiteindelijk levert ons dat een 20-22 overwinning op”, knipoogt Fabius.

Bron: Korfbal.nl
Fotograaf: Rob Reurling, Korfbalfoto.nl