Vanavond NPO 3: Korfbalfilm van onze selectiespeler en filmmaker Rogier Kramer

03-03-2019

Door Redactie Korfbal.nl

One of the Boys. Dat is de naam van de korte film die zondagavond 3 maart is te zien op NPO 3 en zich afspeelt op en rondom het korfbalveld. Filmmaker Rogier Kramer: “Ik wilde de unieke kenmerken van korfbal gebruiken om een urgent verhaal te vertellen.”

‘Op de korfbaltraining komt de dertienjarige Daan moeilijk mee met de kleedkamerpraat van zijn mannelijke medespelers. Wanneer hij hun intimiderende haantjesgedrag op het veld van kwaad tot erger ziet gaan ten koste van Britt, het meest begeerde meisje uit hun groep, wordt Daan echter gedwongen zijn ware gezicht te tonen: is hij een echte teamspeler of een van de jongens?’ Zo luidt de aankondiging door 3Lab, dat jonge makers het podium biedt om hun nieuwe programmaformats te testen.

De jonge maker is in dit geval Rogier Kramer (27), producent bij Dutch Mountain Film én speler van het tweede team van Blauw-Wit (A). Al sinds het begin van zijn studie aan de Filmacademie speelde hij met het idee van een korte film over korfbal of in de korfbalwereld. “Ik vertelde dit aan een goede vriend en klasgenoot van me en hij werd gelijk enthousiast. Hij wist niks van korfbal, maar kan wel goed schrijven. Pas na de Filmacademie zijn we er serieus verder over na gaan denken. Het idee van de film is vooral ontstaan uit mijn passie voor korfbal en de frustratie dat de sport nooit op een serieuze manier wordt getoond in films of series.”

Geen promotiefilm
In One of the Boys is korfbal eerder de arena dan het onderwerp. “Het is dan ook nooit m’n bedoeling geweest een promotiefilm over korfbal te maken. Ik wilde juist de unieke kenmerken van korfbal gebruiken om een urgent verhaal te vertellen.” De film gaat in bredere zin over de hele maatschappij en hoe jongens elkaar opjutten en daarmee meisjes intimideren. “Donald Trump gebruikte ooit de term lockerroomtalk om zijn vrouwonvriendelijke uitingen te bagatelliseren. Korfbal is wat dat betreft de perfecte arena voor een film over dat onderwerp, al denk ik – en hoop ik vooral – dat wij als korfballers in het echt toch wat beter met elkaar omgaan.”

Andere films waarin korfbal een belangrijke rol speelt kent Kramer niet. “In komedies wordt korfbal wel eens gebruikt om over te grappen en dat is jammer. Ik ben dan ook trots dat er nu eindelijk eens een film is die dat niet doet.”

Verenigingen
Kramer nam de kleedkamerscenes op bij AW.DTV en de scenes op het veld en in de kantine bij DKV Victoria. De casting vond plaats bij Kramers oude vereniging CKV Rapid en het repeteren gebeurde bij Blauw-Wit.  “Alle verenigingen waren heel behulpzaam, dat was leuk en fijn om te merken.”

Daarbij wilden regisseur Ivo van Aart en producent Kramer met zoveel mogelijk echte korfballers werken. Kramer: “Vaak zie je in films of series waarin gevoetbald wordt dat acteurs er niks van kunnen en dat ziet er ontzettend klungelig uit. Dat wilden wij voorkomen en bovendien zou iedereen zich veel beter in zijn of haar rol kunnen verplaatsen. Uiteindelijk hadden slechts drie van de tien acteurs – en de trainer – nog nooit gekorfbald. Voor de hoofdrollen was het extra belangrijk korfballers te vinden en daarom zijn we heel blij dat Finn van den Berg en Sophie Bouquet heel goed kunnen korfballen.”

Korfbalwereld voor de buis
Zondag 3 maart komt de film op televisie en vanaf 1 april staat One of the Boys op het YouTube-kanaal van NPO 3. Lachend: “De film wordt om 23.25 uur uitgezonden. Zo’n laat tijdstip hoort nu eenmaal bij korte films, maar ik verwacht natuurlijk dat de hele korfbalwereld voor de buis zit. NPO 3 heeft ook op YouTube een groot bereik en daarom verwacht ik dat ook veel niet-korfballers de film zullen zien. Ik maak vaker films en series, dus heel spannend vind ik het niet, maar op deze film ben ik wel extra trots.”

Kramer is momenteel met verschillende films en series bezig, maar hoopt in de toekomst nog eens een film te maken waarin korfbal een rol speelt. “Niet alleen omdat het naast film m’n grote passie is, maar vooral ook omdat korfbal een unieke sport is waar je veel verhalen over kunt vertellen.”