Voorlopige teamindelingen Jeugd seizoen 2020-2021

Ondanks dat het afgelopen seizoen door de Corona uitbraak, abrupt en vroegtijdig ten einde is gekomen, zijn wij de afgelopen tijd druk bezig geweest de teams voor volgend seizoen samen te stellen. 

Normaal gesproken gebruiken we de tweede helft van het veldseizoen voor de welbekende puntjes op de i. Helaas was dat nu niet mogelijk en hebben we de kinderen bijna een half jaar niet zien spelen. Er kan veel gebeuren in zo’n half jaar; kinderen kunnen een groeispurt hebben, hun motorische ontwikkeling kan met sprongen vooruit gaan en allerlei andere dingen die van invloed kunnen zijn op de ontwikkeling van een kind etc. Daarom is de teamindeling een voorlopige indeling voor de eerste helft van het veldseizoen. De eerste helft van het volgende veldseizoen gebruiken we om kritisch naar de teamindeling te kijken en eventueel wijzigingen door te voeren als wij vinden dat dat nodig is.

Een teamindeling maken is ongeveer de lastigste taak die de jeugdcommissie jaarlijks moet uitvoeren. Er zijn kinderen die op basis van hun leeftijd naar een andere categorie moeten, er zijn afgelopen seizoen nieuwe kinderen bijgekomen en er zijn kinderen gestopt met spelen.

Het algemene uitgangspunt bij het samenstellen van de teams is om spelers met eenzelfde korfbalniveau bij elkaar in een team te plaatsen. Het gehele seizoen door worden (stukken van) wedstrijden en trainingen bekeken. We krijgen op deze manier een goed beeld van de ontwikkeling van de kinderen. Bij de indelingen wordt ook input gevraagd van de trainers/coaches, omdat zij goed inzicht hebben in de kwaliteiten van iedere speler/speelster. Ook wordt er rekening mee gehouden dat iedereen kan blijven korfballen en er dus voldoende spelers in een team staan. Omdat korfbal een gemengde teamsport is, willen we bij voorkeur al vanaf jonge leeftijd meisjes en jongens samen in een team laten spelen. Daarnaast hebben we te maken met regels die door het KNKV worden gesteld. Die regels betreffen dan vooral de leeftijdsgrenzen; elke categorie is aan een maximale en gemiddelde leeftijdgebonden.

In de hogere teams delen we de teams zoveel mogelijk in op sterkte. Dat betekent dat daar het talent of de potentie van een speler van doorslaggevende betekenis is. In sommige gevallen kiezen we voor de potentie; dat betekent dat een jonger kind dat nu misschien nog minder is, maar in het afgelopen seizoen een grote groei heeft doorgemaakt en veel leervermogen heeft in het hogere team verkozen is. In de overige teams selecteren we wel op korfbalniveau, maar spelen vriendschappen of sociale cohesie van een team een rol.

Zoals al genoemd wordt er ook bij trainingen gekeken, trainingsinzet in alle aspecten speelt een rol; doe je je best, probeer je ook daadwerkelijk te doen wat de trainers je zeggen en ben je leergierig? Of ben je aan het donderjagen, zit je anderen dwars of zit je het merendeel van de training langs de kant? We maken hierbij altijd een afweging tussen korfbalkwaliteit en het effect van gedrag.

Wij zijn in ieder geval erg blij dat we komend seizoen naast een nieuw A1 team, ook weer met 1 B-team, 2 C-teams, 3 D-teams, een E-groep en een F-groep aan de competitie kunnen beginnen.

Hieronder is de samenstelling van de jeugdploegen A t/m F voor de eerste helft van het veldseizoen te zien.

teamindeling-jeugd-2020-2021-veld-1-1

We realiseren ons dat er altijd teleurgestelde spelers en ouders zullen zijn. Ons advies is dan ook om de indeling eerst even op je in te laten werken, voor je een reactie geeft. De JC is van mening dat de teamindeling weloverwogen is gemaakt, maar het kan toch gebeuren dat er behoefte is om te reageren op de teamindeling. U kunt alleen reageren op de indeling van uw eigen kind en wij vragen u per e-mail (jeugdcommissie@akcblauwwit.nl) kort aan te geven waar u over wil praten.

Trainers

De bezetting van trainers en coaches vordert, maar momenteel is nog niet ieder team voorzien van een trainer. We kunnen nog een aantal trainers/coaches gebruiken.

Dus als het je leuk lijkt om een team te trainen, schroom niet en meld je bij de jeugdcommissie en wacht niet tot je gevraagd wordt!

Houd de site (of Zebra) ook goed in de gaten voor de trainingsdagen en tijden van het nieuwe seizoen, zodra alle trainers bekend zijn.