Korfbal Kronkels

04-09-2019

Een oude man zou zijn plaats moeten kennen. Hij zou zich verre moeten houden van een kritische noot. Wat beweegt hem toch kritiek te leveren. Er zijn een aantal zaken die hij niet kan bevatten. Zij doen hem twijfelen aan zijn verstandelijke vermogens. Zijn vooropleiding was dan wel niet van een universitair niveau, maar hij heeft zich redelijk ontwikkeld.

Op zijn dorpsschool (Groningen) waren aardrijkskunde en rekenen zijn favoriete vakken. Het wereldkampioenschap korfbal heeft hem in verwarring gebracht. Catalonië; Hongkong en Macau worden landen genoemd. Ware dit zo dan zou hij Friesland ook onder deze noemer willen scharen.

*Catalonië is een autonome regio binnen het koninkrijk Spanje.

*Macao is een administratieve regio binnen de Volksrepubliek China.

*Hongkong heeft dezelfde status als Macau.

*Friesland is een provincie binnen het koninkrijk Nederland met een eigen erkende taal.

Tijdens de WK – Durban – Zuid-Afrika- werd een beslissing geforceerd met een zogenoemde “Golden Goal”. De regel zou duidelijk moeten zijn. Diegene die het eerst scoort is winnaar. Bij sporten waarbij niet in vakken wordt gespeeld is dat simpel. Ieder kan de bal veroveren. Bij korfbal is dat niet het geval. Beide ploegen moeten gelijke kansen hebben. China – Suriname eindigde gelijk. China mag de bal uitnemen, maar scoort in de 1e aanval niet. Suriname evenmin. In de 2e aanval scoort China en volgens de IKF regel is China nu winnaar. U begrijpt mijn verwarring. China mag twee keer aanvallen en Suriname één keer. Wat gelijke kansen?! Bij biljarten spreekt men over de nastoot. Welk een malloot heeft dit bedacht?

Weer met beide voeten op de Nederlandse bodem worden mijn gebrekkige korfbal hersens getriggerd door een spelregel wijziging. Dankzij Fortuna en haar coaching staf hebben wij de meest tactische zaalkorfbal finale van deze eeuw beleefd. Helaas wordt deze zienswijze niet gedeeld door diverse korfbal hotemetoten. Er moet en er zal ingegrepen worden. Simpel gezegd: langzaam opbouwen vanuit de verdediging is niet toegestaan. Wat een gotspe en een gebrek aan onvermogen van onze toptrainers die deze ingreep accepteren. Mag Ajax de bal niet rond laten gaan wanneer tegen Barcelona wordt gespeeld?

Nog één zaak wil ik ter berde brengen. Nog steeds is er de unfaire regel dat in de reserve korfballeague geen degradatie mogelijk is. Er worden allerlei zakelijke argumenten genoemd die geen enkele sportieve waarde hebben. Die zakelijke argumenten gelden voor alle landelijke verenigingen. Sporten gaat om winnen en verliezen; om kampioenschappen en spelen tegen degradaties. Wil je zo’n simpel probleem oplossen, dan speel je op vrijdag; zaterdag en zondag.

In een 24 uurs maatschappij zijn de spelregels, ook voor de Biblebelt, aan corrosie onderhevig.

Wie houdt er rekening met jongelui die in de detailhandel of horeca werken. Ruim 1 miljoen.

De vrijdag voor de moslims; de zaterdag voor de joden; de zondag voor de christelijken.

Stop met die zinloze en unfaire discussies. Speel korfbal het gehele weekend.

Er worden zo weinig kritische noten gekraakt in het korfbalwereldje, dat ik het spreekwoord:

“wiens brood men eet, wiens woord men spreekt”, van toepassing vind.

What people need is not brilliant mind that speaks,

but a SPECIAL HEART that listens.

Jaap Lenstra